Gastroenteritas

Gastroenteritas

Kas yra gastroenteritas?

Ūminis gastroenteritas – tai virškinimo trakto gleivinės uždegimas. Jį gali sukelti virusas (ir, tokiu atveju, būti labai užkrečiamas) arba bakterija. Užsikrėsti galima:

  • esant tiesioginiam sąlyčiui su jau sergančiu asmeniu;
  • per maistą, užkrėstą sergančio asmens, arba užterštą vandenį;
  • esant sąlyčiui su daiktais, ant kurių nusėdo smulkios sergančių žmonių išmatų dalelės(tai gali nutikti, kai kitas žmogus po pasinaudojimo tualetu neplovęs rankų liečia daiktus ir ant jų lieką akimi nematomos dalelės).1

Gastroenterito simptomai

Gastroenteritas pasireiškia staigiu ūminiu viduriavimu, kuris atsiranda praėjus 24–72 valandoms po užsikrėtimo. Tokiam viduriavimui būdingas tuštinimosi dažnumo (daugiau kaip trys tuštinimaisi minkštai arba skystai per 24 valandas) ir išmatų konsistencijos pasikeitimas (minkštos ar skystos). Viduriavimą gali lydėti pykinimas arba vėmimas, pilvo skausmas (spazmai), nedidelis karščiavimas ir kartais kraujas išmatose.1,2

Ką daryti gastroenterito atveju?

Gastroenterito atveju reikia gerti skysčių

Susirgus gastroenteritu, svarbu gerti daug skysčių ir neužkrėsti aplinkinių. Gastroenteritas paprastai būna virusinės kilmės, todėl jo nereikia gydyti antibiotikais. Vaistinėse galima įsigyti vaistų ūminio viduriavimo simptomams palengvinti.

Skaityti skyrių „Ūminio viduriavimo gydymas“.

Sunkiais atvejais ar esant rizikai (pvz., esant kraujui išmatose ar karščiavimui) reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris gali paprašyti atlikti papildomus tyrimus, pvz., išmatų tyrimą.1,2

Skaityti straipsnį „Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?“

Jei sergate gastroenteritu, kruopščiai plaukite rankas

Taip pat pateikiame keletą praktinių patarimų, kaip sumažinti aplinkinių užkrėtimo riziką.

  • Dažnai plaukite rankas su muilu (prieš ruošdami maistą, prieš valgį, pasinaudoję tualetu ar vonios kambariu ir t. t.).
  • Laikykite dantų šepetukus atskirai.
  • Venkite liesti burną arba nosį nenusiplovę rankų.
  • Naudokite vienkartines popierines nosinaites.
  • Po kiekvieno viduriavimo epizodo išvalykite tualetą dezinfekciniu skysčiu.
  • Nuvalykite dažniausiai liečiamus paviršius savo namuose: rankenas, telefoną, kriauklę ir t. t.
  • Dažnai keiskite rankoms skirtus rankšluosčius.1

Ką valgyti sergant gastroenteritu?

Sergant gastroenteritu svarbu suderinti mitybą. Pateikiame specialios „gastro“ dietos svarbiausias dalis:

Ką valgyti sergant gastroenteritu?
  • gerkite daugiau nei įprastai, ypač gėrimų, kuriuose yra gausu cukraus ir druskos, kad kompensuotumėte prarastą vandenį ir druską (vandens, vandens su cukrumi, daržovių sultinio);
  • valgykite lengvesnį maistą, tačiau dažniau, sūresnius produktus, daug gliukozės turintį maistą ir maistą, kurį valgant išsiskiria nedaug išmatų (ryžius, makaronus, virtas morkas);
  • išskyrus bananus, venkite žalių vaisių ir daržovių, taip pat gėrimų su ledukais. Gazuoti gėrimai nėra draudžiami.1

Gastroenterito epidemijos

Manoma, kad kiekvienais metais Vakarų Europoje nuo 1 iki 5 iš 100 vaikų suserga virusiniu gastroenteritu.3
Kiekvienais metais gastroenteritas vystosi pagal reguliarų ciklą, o epidemijos pikas būna žiemą1,2 ir yra ypač užkrečiamas, todėl žiemą svarbu apsisaugoti nuo virusų, reguliariai ir taisyklingai plauti rankas.1

Šaltiniai
1. The treatment of diarrhoea. A manual for physicians and other senior health workers. World Health Organization. 2005
2. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-Based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe: Update 2014. JPGN 2014;59: 132–152
3. Ogilvie I, Khoury H, Goetghebeur MM, El Khoury AC, Giaquinto C. (2012) Burden of community-acquired and nosocomial rotavirus gastroenteritis in the pediatric population of Western Europe: a scoping review. BMC Infect Dis 12:62. Epub 2012/03/21. doi: 10.1186/1471-2334-12-62 PMID: 22429601