Ūminis viduriavimas
Pagalba žarnynui > Ūminis viduriavimas > Ūminis viduriavimas

Ūminis viduriavimas

Kas yra viduriavimas?

Viduriavimas pasireiškia staigiu tuštinimosi dažnumo ir konsistencijos pokyčiu. Paprastai viduriavimas apibrėžiamas kaip tuštinimasis daugiau nei 3 kartus per dieną minkštomis arba skystomis išmatomis.1,2

Jei viduriavimas trunka mažiau nei 2 savaites, tai – ūminis viduriavimas. Daugeliu atvejų ūminis viduriavimas atsiranda staiga, nors iki tol žarnyno tranzitas buvo geras.3

Dažniausiai ūminis viduriavimas yra infekcinis: dažniausiai tai virusų (rečiau bakterijų) sukelta žarnyno
infekcija.1,2 Toks trumpalaikis viduriavimas paprastai praeina savaime arba po simptominio gydymo greičiau nei per 2 ar 3 dienas ir artimiausiu laiku nepasikartoja.3

Ūminis viduriavimas yra labai dažnas – vidutiniškai kasmet kiekvienas iš mūsų patiria ūminio vieną viduriavimo epizodą. Dažniausiai tokie epizodai yra trumpi ir trunka trumpiau nei 24 valandas.3

Ūminis viduriavimas gali sukelti pilvo skausmą

Viduriavimo priežastys

Keliautojų viduriavimas

Keliautojų viduriavimas

Keliautojų diarėja – tai infekcinis viduriavimas, dažniausiai lengvas, kuriuo galite užsikrėsti būdami šalyje, kurioje higienos lygis yra žemas. Toks viduriavimas paprastai būna susijęs su per maistą plintančiomis bakterijomis. 4

Skaityti skyrių „Keliautojų viduriavimas“.

Gastroenteritas – ūmaus viduriavimo priežastis

Gastroenteritas – ūmaus viduriavimo priežastis

Ūminis gastroenteritas – tai virškinamojo trakto gleivinės uždegimas, sukeliantis viduriavimą, dažnai ir pilvo skausmą bei vėmimą. Tai labai paplitusi liga: pasaulyje vienas vaikas vidutiniškai patiria 2,7 viduriavimo epizodų per metus.5

Skaityti skyrių „Gastroenteritas“.

Viduriavimo priežastis – stresas

Viduriavimo priežastis – stresas

Ryšys tarp streso ir viduriavimo yra gerai žinomas: stresas pagreitina žarnyno ir gaubtinės žarnos tranzitą, o streso epizodas gali sukelti viduriavimą.6

Maisto sukeltas viduriavimas

Maisto sukeltas viduriavimas

Ūminį viduriavimą taip pat gali sukelti maistas: apsinuodijimas užterštu maistu arba alergija. Dažniausiai pasitaikantys užkrėsti maisto produktai: moliuskai, žalia arba nepakankamai termiškai apdorota mėsa, nepasterizuoti pieno produktai, salotos, nelupti vaisiai ir pašildytas paruoštas maistas.4

Kad sumažintumėte ūminio viduriavimo riziką, rekomenduojama po kiekvieno apsilankymo tualete ir prieš gaminant maistą ar valgant nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu, šaldytuve laikyti šviežią maistą ir reguliariai valyti šaldytuvą.2

Šaltiniai
1. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-Based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe: Update 2014. JPGN 2014;59: 132–152
2. The treatment of diarrhoea. A manual for physicians and other senior health workers. World Health Organization. 2005
3. Société nationale française de gastro-entérologie. Item 194 – Diarrhée aiguë et déshydratation chez le nourrisson, l’enfant et l’adulte. Item 302 – Diarrhée aiguë chez l’enfant et chez l’adulte (avec le traitement). Avril 2009. disponible sur http://www.snfge.org/ [consulté le 23 juin 2017]
4. American Family Physician. June 1, 2005 Volume 71, Number 11
5. Fischer-Walker CL, Rudan I, Liu L, Nair H, Theodoratou E, Bhutta ZA, et al. (2013) Global burden of childhood pneumonia and diarrhoea. Lancet 381:1405-16. Epub 2013/04/16. doi: 10.1016/s0140-6736(13)60222-6 PMID: 23582727.
6. Delvaux M, Gay G. Approche du malade avec une diarrhée fonctionnelle. Gastroenterol Clin Biol, 2006 ; 30 : 415-20.