Vidurių užkietėjimas yra labai dažnas simptomas: maždaug 1 iš 4 žmonių kasmet patiria epizodinį vidurių užkietėjimą. Dažnas vidurių užkietėjimas gali būti susijęs su netinkamais mitybos įpročiais. Kokius maisto produktus reikėtų rinktis, kad išvengtumėte vidurių užkietėjimo? Ir atvirkščiai, kokių maisto produktų reikia nevalgyti, jei viduriai yra užkietėję?
Sužinoti daugiau apie epizodinį vidurių užkietėjimą suaugusiesiems
Vanduo ir skaidulos, kad išvengtumėte vidurių užkietėjimo!
Pirmasis patarimas yra paprastas ir lengvai pritaikomas: reikia gerti daug vandens! Mažiausiai 1,5 l per dieną. Įrodyta, kad mažas vandens kiekis ir dehidratacija gali būti tiesioginė vidurių užkietėjimo priežastis. Pirmenybę reikėtų teikti vandeniui, kuriame gausu mineralinių medžiagų (ypač magnio).
Antrąjį patarimą galima rasti visur: kad išvengtumėte vidurių užkietėjimo, turite valgyti daugiau skaidulų! Lengva pasakyti, bet kas yra tos skaidulos? Ir kaip jų suvalgyti daugiau? Maistinės skaidulos – tai maistinės medžiagos, kurio virškinimo traktas nesuvirškina. Jos padidina virškinimo trakto turinio tūrį, o tai palengvina žarnyno tranzitą ir sumažina vidurių užkietėjimą. Rekomenduojama palaipsniui didinti skaidulų kiekį maiste iki 25–30 g skaidulinių medžiagų per dieną. Taip, bet kur yra skaidulinių medžiagų? Įprastinėje mityboje yra trys pagrindiniai skaidulinių medžiagų šaltiniai: daržovės, duona (viso grūdo…) ir vaisiai.1
Maisto produktai nuo vidurių užkietėjimo
Daugiausia skaidulinių medžiagų turi šie maisto produktai: viso grūdo džiūvėsiai ir skaldyti žirniai. Reguliariai vidurių užkietėjimu sergantiems žmonėms gali padėti virti vaisiai ir daržovės – sriubos ar vaisių tyrės. Obuoliai, džiovintos slyvos, datulės, migdolai, graikiniai riešutai, figos ir špinatai nuolat įvardijami kaip naudingiausi maisto produktai kovojant su vidurių užkietėjimu. Kai kuriems žmonėms padidėjęs skaidulų kiekis racione gali sukelti nepageidaujamą poveikį (pilvo pūtimą). Jei nesate tikri dėl to, kokius maisto produktus vartoti, nedvejodami kreipkitės patarimo į dietologą.
Vidurių užkietėjimą skatinantys maisto produktai
Kai kurie maisto produktai, priešingai, gali paskatinti vidurių užkietėjimą. Todėl žmonės, kurie dažnai susiduria su tokiomis tranzito problemomis, turėtų jų vengti. Pavyzdžiui, baltieji ryžiai, kopūstai, salierai, virtos morkos, bananai, svarainiai arba šokoladas.2,3
Šaltiniai
1. Portalatin M, et al. Medical Management of Constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012;25:12-9.
2. Magali Neveur. Alimentation et constipation. La revue de l’infirmière, mai 2013.
3. Degena L et coll. Réalités et mythes à propos de la constipation. Forum medic suisse. 2008. p. 913–918.